Varför meditera?

tkb-claes574Att meditera är ett bra sätt att stressa av och få möjlighet att känna lugn och ro. När vi stressat av, släppt jobbiga tankar och känner oss lugna – har vi mycket lättare att återigen kunna hantera vardagen och de utmaningar som finns där.

Att meditera mer regelbundet betyder att tillvaron upplevs mer stabil. Det är lättare att känna sig glad och även om man drabbas av motgångar i livet, så finns det verktyg att hantera dem med.

Vi vet alla hur svårt det är att inte bli distraherad med tankar som flyger hit och dit. När saker och ting går bra känner vi oss glada men när något går emot oss så blir vi lätt arga och ledsna. Om vi får det som vi vill ha, t. ex en ny ägodel, blir vi glada och upprymda – om någon kritiserar oss, blir vi nedstämda.

Dagligen lever vi känslomässigt i denna berg- och dalbana. På morgonen kan vår partner säga något dumt som gör att vi blir ledsna, till lunchen skriver en god vän ett sms – vilket gör oss glada och till kvällen krockar vi med bilen vilket antagligen gör oss arga – eftersom det inte var vårt fel!

Att leva så är påfrestande för oss, men normalt sett tänker vi inte så mycket på det förrän vi får en ordentlig motgång. Att meditera är ett sätt att få en första plattform när något svårt händer, och mediterar vi sedan mer regelbundet skapar vi ett inre utrymme och en stabilitet som gör det möjligt för oss att kontrollera våra känslor och tankar oavsett yttre omständigheter. Steg för steg kan vi då stärka vårt inre och känna oss lugna och positiva. Vi får en inre trygghet – och vi faller inte så lätt ner i negativa känslor.

För att lära dig mer om detta temat, kan du läsa i The New Meditation Handbook, How to Transform Your Life, eller The New Eight Steps to Happiness.


Lär dig att meditera
Lär dig mer om buddhistisk meditation

Introducerande filmer om buddhism
Korta filmer för att lära mer om meditation och Buddhism

Om Buddhism
Grundläggande information om Buddhism